Utrecht: Domtoren

Vandaag een keer wat anders; op pad in eigen land.

Ik (susan) woon al 3 jaar in Utrecht en sinds kort wonen wij samen. Joris werkt fulltime en ik studeer nog, maar ik werk daarnaast vanuit huis. Op donderdag en vrijdag hebben wij samen vrij en dit is dus ons “weekend”. We gaan dan bijvoorbeeld graag een stukje wandelen in de omgeving omdat we beiden niet de hele dag binnen kunnen hangen.

Naar aanleiding van dit nieuwsbericht dat afgelopen week (15 oktober 2019) op mijn Facebookfeed voorbij kwam. Leek het ons leuk om ook eens de toerist in eigen land uit te hangen.

Handig om te weten

De domtoren heeft een eigen website waar je tickets kan kopen om de toren te bezoeken. De Domtoren is het hele jaar geopend, dagelijks van 10:00 – 17:00 uur en het uitzicht over Utrecht is elk seizoen de moeite waard.

De toren is uitsluitend te bezoeken tijdens een rondleiding, waarbij je door een deskundige gids wordt meegenomen op een historische reis langs alle ruimtes. De rondleiding begint in het VVV Utrecht Informatie Centrum op het Domplein, en duurt ongeveer één uur.

Minderjarigen kunnen alleen onder begeleiding van een persoon van 18 jaar of ouder deelnemen aan de rondleiding. Alle reguliere rondleidingen zijn tweetalig (Nederlands en Engels), tenzij specifiek aangegeven. Alle kinderrondleidingen worden standaard in het Nederlands gegeven.

De entree voor een volwassenen is €10. Ga je met kinderen, dan betaal je €5 euro voor kinderen van 4-12 jaar en zijn ze tussen 0-3 jaar dan mogen ze gratis mee naar binnen. Als je student of 65+ bent mag je voor €7,50 naar binnen. 

Je auto parkeren in de stad is lastig, dus wij hebben de auto geparkeerd bij P+R Utrecht Science Park (voorheen De Uithof). Je betaald hier maar 5 euro (hele dag) voor het parkeren en daarbij mag je met 5 personen gebruik maken van de bussen naar de stad. Handig! P+R Utrecht Science Park is 24 uur per dag en 7 dagen per week open.

Altijd te laat net op tijd

Vrijdag was het dan zo ver. We hadden de wekker vroeg gezet om op tijd uit de veren te zijn. Je begrijpt het al, 80x gesnoozed en weer in slaap gevallen.. Haasten tot op het laatste moment!

We konden ons nog net even douchen en snel wat ontbijten. Daarna de auto in, naar de parkeergarage, snel een kaartje voor parkeren en de bus gekocht en met een sprintje naar de bus; Deze stond namelijk al klaar om te gaan.

Het is het handigst als je uitstapt bij de bushalte Janskerkhof. Vanuit daar ben je met een kleine minuut of twee bij het VVV kantoor naast de domtoren.

In de bevestigingsmail bij het ticket staat, dat je 15 minuten voor het geboekte tourtijdstip aanwezig moet zijn. Je raad het al: 5 minuten voor aanvang kwamen Susan en Joris aangekakt.

Treden tellen

Daar ga je dan, met de gids en de rest van de groep, richting de toren. Het waaide trouwens enorm deze dag!

Tijdens de tour worden de deuren afgesloten zodra de hele groep binnen is, omdat de tourleiders ten alle tijden moeten weten hoeveel mensen er in de toren zijn. Wil je dus tijdens de tour eerder terug naar beneden? Dat kan, maar je moet dan binnen wachten tot de rest van de groep ook terug is.


Voor het eerst in de geschiedenis van de Utrechtse Domtoren is het mogelijk tot 100 meter hoogte te klimmen. Afgelopen week werd het tijdelijke kraaiennest geopend dat een uitzicht biedt dat spectaculairder is dan ooit. Als bezoeker sta je bovenop de steiger die de hoogste kerktoren van Nederland de komende jaren aan het zicht onttrekt.

Al eeuwenlang is, normaalgesproken, de trans op 95 meter hoogte, het hoogst te bereiken punt voor bezoekers. De trans en de spits worden de komende jaren evenals de rest van de toren gerestaureerd (waarom dit nodig is lees je hier). Dit betekent dat deze omloop niet te bezoeken is voor publiek. Daarom heeft het restauratieteam van de Gemeente Utrecht besloten om boven de bestaande trans een speciaal platform te bouwen.


Tijdens de tour kom je op verschillende “niveaus” in de toren. Onder begeleiding van een gids loop je de 495 traptreden en worden onder andere de prachtige Michaëlskapel en de imposante klokkenzolder bezocht. Hier hangen 14 luidklokken waarvan er 6 stammen uit 1505!

Een hele klim dus, die toren, maar zeker de moeite waard. Want wat is het gaaf om daar bovenaan te staan. Je kunt helemaal, 360 graden, rondom de toren lopen en dus alle kanten van Utrecht (en verder) bekijken! Vooral omdat het zo hard waaide, was het extra spectaculair.. Je kon zelfs tegen de wind in hangen en zweven in de lucht. Een leuke selfie op de toren bleek hierdoor wat lastig.. Helemaal verwaaid of een capuchon in je gezicht!

Gelukkig krijg je bovenin genoeg tijd om alles te bekijken, foto’s te maken en genoeg uit te rusten. Want helaas, je kan niet met de (steiger)lift naar beneden en dat betekend, alle traptreden nog een keer lopen!

Boven op de toren

Een leuk aandenken in de vorm van een ansichtkaart, kregen we mee voor het plakboek en tevreden zijn we aan de gracht een café in gedoken. Even opwarmen, vocht aan vullen (en natuurlijk een biertje voor Joris) en snoepen van een zelfgemaakte bitterbal bij Oudean. We hebben onze dag her dan ook voldaan afgesloten!

TIP: de Domtorenbon! Geef een Domtorenbeklimming cadeau met onze Domtorenbon! De bon is de koop in het VVV Informatie Centrum op het Domplein.

Wist je dat…

  • het carrilon bestaat uit 50 klokken?
  • het totale gewicht van deze klokken ruim 26.000 kg is?
  • 7 luidklokken van de Domtoren zijn verkocht om in 1664 bij de gebroeders Hemony 35 klokken voor het carillon te kunnen kopen? Er zijn nu nog 33 Hemony klokken aanwezig.
  • 7 nieuwe klokken zijn toegevoegd in 1972-1974, welke zijn gegoten door Eijsbouts in Asten.
  • de eerste stadsbeiaardier van Utrecht de blinde Jacob van Eyck was? Hij was in functie van 1626 tot 1656 en liet de eerste gestemde beiaard vervaardigen.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Marjan schreef:

    Mooi verhaal! Mooie illustraties/foto’s erbij!!

    Like

Wat vond je ervan? Laat het ons weten!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s