Utrecht: Botanische Tuinen in Oktober

Dat de wereld veel te bieden heeft, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat er dichter bij huis veel leuke dingen te doen zijn?

Deze zaterdag hadden we geluk, Joris moest pas om 17:00 werken, dus hadden we tot 16:00 de tijd om wat leuks te gaan doen. Zoals je eerder al kon lezen, wonen wij op de Uithof. Vandaag gingen wij dus weer op pad in Utrecht. Dit keer zo dichtbij, dat we er lopend heen konden. Op een kleine 10 minuten lopen vanaf hier, liggen de Botanische Tuinen.

Handig om te weten

De Botanische Tuinen zijn geopend van 1 maart tot 1 december, dagelijks (óók in het weekend en tijdens feestdagen) van 10.00 tot 16.30 uur. De Botanische Tuinen zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in het hart van het universitaire Science Park.

Plattegrond Botanische Tuinen


De entree voor een volwassenen (18-65) is €8,50. Ga je met kinderen, dan betaal je €3,50 euro voor jongeren 13-18 en kinderen tot 13 jaar (onder begeleiding) mogen gratis mee naar binnen. Als je 65+ bent mag je voor €7 naar binnen. Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht en de HU hebben gratis toegang. Ook met een museumkaart betaal je geen entree.  Studenten van andere instellingen betalen op vertoon van een studentenpas € 3,50.

In de buurt van de Tuinen zijn diverse parkeerterreinen die in het weekeinde gratis toegankelijk zijn. Op werkdagen, buiten de vakantieperiodes, kan het soms lastig zijn een parkeerplaats te vinden.

Je auto parkeren kan bij P+R Utrecht Science Park (voorheen De Uithof). Je betaalt hier maar 5 euro (hele dag) voor het parkeren en daarbij mag je met 5 personen gebruik maken van de bussen naar de stad. Handig! P+R Utrecht Science Park is 24 uur per dag en 7 dagen per week open. Zo kunt u eerst de tuin bezoeken en met hetzelfde kaartje doorreizen naar het centrum van de stad. Een ideale combinatie!

Middagje in de natuur

De Tuinen zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk en met een oppervlakte van 9 hectare is er genoeg te zien.


Wanneer je de tuin binnenloopt zie je direct de rotstuin. Dat is dan ook waar wij onze middag begonnen. Het hoogste punt ligt op ongeveer 12 meter boven het niveau van de Fortgracht.

De aanleg van de rotstuin is begonnen in 1963. De remises van het Fort zorgden zelf al voor hoogteverschil. Toch moest nog 2.100 ton rotsblokken uit de Ardennen gehaald worden om de rotstuin af te maken.


Omdat de stenen soms verzakken of een deel van de rotstuin opnieuw aangelegd wordt, zijn nog regelmatig extra rotsblokken nodig.

Vervolgens zijn wij via het bamboebos naar de tropische kassen gewandeld. Het bamboebos in de Utrechtse Botanische Tuinen deed ons meteen denken aan het bamboebos dat wij in de Botanische Tuinen van Palermo zagen.

De tropische kassen hebben een centrale hal met veel succulenten.
Misschien wel het mooiste aan de tuinen is de vlinderkas, met diverse soorten vlinders en rupsen. Wij hebben hier dan ook onze ogen uitgekeken.


Daarnaast is er een koude of subtropische kas met kuipplanten en een tropische kas waar alle écht tropische planten staan. Hier wordt de temperatuur constant op circa 21 graden Celsius gehouden.

In de kassen vind je ook tropische kikkers. Als je goed kijkt zie je de kikkereitjes in het blad liggen!

Op dit punt kreeg Joris het toch wel warm (we liepen dan ook met een winterjas in een tropische klimaat). We zijn daarom snel doorgelopen naar de ontdektuin.

We kwamen langs het bijenhotel. In het voorjaar vind je hier allerlei kleine diertjes zoals kikkers, libellen, vlinders en bijen. De honing van de bijen wordt in de winkel verkocht (op=op). Achterin is er een broedhoop voor ringslagen te vinden.

Wij zijn ten slotte via de evolutietuin terug naar het beginpunt gelopen. De evolutietuin is van oorsprong een echte onderwijstuin. In deze en andere vergelijkbare tuinen bestudeerden en leerden studenten biologie vroeger de verwantschapslijnen tussen de verschillende plantensoorten.

Het is eigenlijk een echte zomertuin dus de meeste planten staan hier niet meer in bloei. Het is echter nog wel gelukt om de laatste roos op de foto te zetten!

Benieuwd wat er nog meer te zien is in de Botanische Tuinen? Lees meer op de website, ga zelf eens op onderzoek in de ontdektuin of neem een kijkje in de vlinderkas.

Een middagje in de natuur, daar kregen we wel dorst van. We dronken een heerlijk kopje koffie en thee in het café bij de ingang, Tuincafé Botanica. Heb je trek gekregen na deze wandeling dan kun je hier ook terecht voor een topselectie aan gebak, broodjes én dagverse soep.

Tip: Zoek je nog een origineel cadeau voor sinterklaas of kerst? In de Tuinwinkel worden onder andere zaden en planten, plantenboeken en cadeautjes voor kinderen verkocht.

Wat is jouw favoriete plek om een dagje in de natuur door te brengen?

Wat vond je ervan? Laat het ons weten!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s